סקירת ספרות

מה זה סקירת ספרות

סקירת ספרות היא מסמך אקדמי הסוקר את רוחב ועומק הספרות בנושא מסויים על מנת לקבוע מה ידוע לגביו. זהו סיכום של הספרות האקדמית, אך חשוב מכך הוא סינתזה והערכה של הספרות האקדמית בתחום. זה לא נייר שמסביר "איך לעשות" משהו. זה לא מבוא לנושא מסויים.  זה לא מאמר שבו נותנים תמיכה מחקרית לעמדת המחקר הנוכחי. זה לא נרטיב שבו נהרהר בנושא המחקרה וניתן את החוויות שלנו בנושא זה. מטרת סקירת הספרות היא לקבוע מה המחקר אומר – ואינו אומר – על נושא מסויים.

הנה עיקרון קריטי לגבי סקירת ספרות: זה לא מאמר על נושא מסויים. זהו מאמר העוסק במחקר על נושא מסויים.

 

איך בוחרים נושא לסקירת ספרות

אז, כאשר יש לנו שאלה ספציפית על נושא, אנחנו הולכים בספרות המחקר ולגלות מה חוקרים אחרים כבר יודעים על הנושא. מה החוקרים יודעים? מה הם לא יודעים? מה נחקר ומה לא נחקר? האם המחקר אמין? איפה קיימים פערים בידע? שאנחנו נכניס את כל זה ביחד, נקבל סקירת ספרות.

ישנן כמה מטרות כלליות לסקירת הספרות.

כדי לקבוע מה ידוע. בסקירת ספרות, אנו סורקים כמויות עצומות של ספרות מחקרית וסופגים לעומק כמות קטנה יותר מהספרות כדי לקבוע מה כבר ידוע ומה לא ידוע. סקירת ספרות חוקרת את הנושאים בנושא מסויים שכבר שנחקרו. נרצה גם לבדוק מה לא נחקר. סקירות ספרות מסתכלות על מה שאנחנו יודעים, כמו גם על פערי ההבנה. סקירה טובה בוחנת מידע אובייקטיבי, בדרך כלל מחקרי על נושא המחקר ונמנעות ככל האפשר מדעות, הטיות ותוכניות נטולות מידע אובייקטיבי. נרצה להסתכל על מה שבאמת באמת ידוע בנושא זה.

כדאי למצוא את המחקרים העיקריים בנושא. ברוב הנושאים תמצאו כמה חוקרים מרכזיים וכמה חוקרים קטנים. נשאלת השאלה אילו תת-נושאים הם חוקרים ולמה? תוכלו למצוא גם כמה הוגים יצירתיים. האנשים האלה חושבים אחרת, יש להם הסברים חלופיים, או שיש להם מודל מנטלי אחר. סקירת ספרות טובה חוקרת גם את השיח בין כל החוקרים בנושא מסויים.

כדאי למצוא את אסכולות ומגמות בתחום. מהן האסכולות? מהן השאלות העיקריות בנושא? מה הם הנושאים הנחקרים ביותר בתחום? האם הנושאים אשר נחקר לעתים קרובות הם החשובים ביותר, או סתם קל יותר לחקור אותם? איך הנושא יכול להיות מאורגן ומסווג? מה החוקרים מנסים להבין עכשיו, לעומת לפני חמש או עשר שנים?

הנושא שחוקרים לא צריך להיות צר מדי. אם הנושא צר מדי, לא נוכל למצוא שום מחקר, וייתכן שהמידע לא ניתן להעברה. נניח שהנושא הוא, "ההשפעה של טכניקות התניה התנהגותית על לימוד מושגי היסטוריה בבית ספר פרטי בכיתה ו'  לכיתוב בנים עם צרכים מיוחדים, כפי שמצוין על ידי מבחנים סטנדרטיים." זה עשוי להיות נושא מאוד צר. סביר להניח שנוכל לחפש די הרבה זמן ולמצוא מעט מאוד מחקר. יתרה מכך, אם באמת נמצא מחקר כלשהו, המחקר יהיה כל כך ספציפי עד כדי כך שלא ניתן יהיה להכליל את התובנות לשום מחקר אחר.

הנושא גם לא צריך להיות רחב מדי. אחת הבעיות הנפוצות שיש לסטודנטים היא שהנושא הוא רחב מדי. אם הנושא רחב מדי, לעולם לא ניתן להקיף את הנושא. ניתן לחשובע על סקירת ספרות בנושא "למידה". מה יהיו מילות החיפוש? ניתן לבלות שנים על שנים בקריאה על "למידה" ולעולם לא נגיע לסוף הנושא. למעשה, זהו מדד טוב לשאלה האם הנושא רחב מדי: אם ניתן להשקיע שנים על גבי שנים בקריאה על הנושא, אז הוא רחב מדי.

הנושא צריך להיות מדוייק. אי שם באמצע, בין צר מדי ורחב מדי, נמצא הנושא הרלוונטי. אז איך מוצאים את הנושא הזה בהיקף הנכון? דרך אחת להתחיל היא פשוט לקחת את הנושא שנבחר ולקפוץ למחקר. אם מוצאים יותר מדי חומר, יש לצמצם את הנושא שלך. אם לא מוצאים מספיק, אפשר להרחיב את הנושא. במילים אחרות, לקפוץ ישר מחקר ואז לתקן את הנושא תוך כדי תנועה. כמעט כולם יזדקקו לשיפור נושאים באמצע התהליך לאחר נבירה עמוקה בספרות. בעיקרון נדע שאנחנו בדרך לנושא המדוייק אם:

•    לוקח הרבה זמן להתחיל למצוא מידע על הנושא;

•    ניתן למצוא רק 6-12 מחקרים בנושא;

•    מדובר באותם מחברים כל הזמן;

•    יש רק כמה חוקרים שנראים שהם המומחים (אותם אנשים או אותם מחקרים תמיד מצוטטים);

 

צריכים עזרה עם סקירת ספרות?

תנו למומחים שלנו לעזור – צרו קשר עוד היום

 

אנו זמינים מסביב לשעון לכל שאלה ובעיה.
צריכים ייעוץ? רוצים לברר כמה זה עולה?

מלאו פרטים ונחזור עוד היום!